6 rozgrzewających napojów na trzaskające mrozy – zdrowe i pyszne!


Zima nie odpuszcza! My się jednak zimy nie boimy i wyciągamy cały arsenał rozgrzewających cudów, jakie nam dała natura 🙂 Ponieważ silne mrozy będą trzymać cały tydzień, warto wiedzieć, jak się skutecznie rozgrzać. A przy okazji wzmocnić odporność, przegonić przeziębienie, wyleczyć zatoki i cieszyć się zimą! Dziś 6 pysznych i zdrowych rozgrzewających napojów!

 

 

Nie ma nic lepszego niż zimowe szaleństwo na śniegu – nieważne, czy będzie to zwykły spacer, łyżwy, sanki, jogging, narty, biegówki, czy jeszcze coś innego – a potem powrót do ciepłego domku i coś rozgrzewającego do picia! Ale bez alkoholu, coś zdrowego, co nie tylko rozgrzeje, ale także wzmocni odporność i zdusi w zarodku ewentualne przeziębienie.

Przetestuj moje propozycje i daj znać, która smakuje Ci najbardziej!

 

Herbata Rosyjska

 

 

Naprawdę rozgrzewa, świetna na gardło, przemarznięcie, gorączkę i przeziębienie. Warto pić ją również, gdy jesteśmy zdrowi – profilaktycznie, ale też dlatego, że jest po prostu pyszna 🙂

 

Przepis na 4 porcje:

  • kilka goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki czarnej herbaty
  • szklanka soku jabłkowego – najlepiej samodzielnie wyciśniętego, ewentualnie kupnego, ale dobrej jakości, niepasteryzowanego
  • szklanka soku pomarańczowego – jak wyżej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szklanki wody
  • miód do smaku

Do garnuszka wrzuć przyprawy, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj herbatę i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj soki, delikatnie podgrzej i zdejmij z ognia. Przestudź kilka minut, spróbuj i ewentualnie dodaj miód. Pij ciepłe!

 

Grzaniec bezalkoholowy

 

 

Kto nie lubi grzanego wina? Ja lubię bardzo, ale gdy jesteśmy chorzy, alkohol jest ostatnią rzeczą, jaka jest potrzebna naszemu organizmowi. Równie skutecznie można się rozgrzać grzańcem bezalkoholowym. A przy okazji dostarczyć sobie sporo witamin i przeciwutleniaczy.

 

Przepis na 4 porcje:

  • laska cynamonu lub łyżeczka startego
  • garść rodzynek
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kawałek imbiru
  • pół pomarańczy
  • 3 szklanki soku wiśniowego lub soku z ciemnych winogron – najlepiej domowe, ale jeśli nie masz, sprawdzą się również sklepowe z dobrym składem (czyli bez cukru i zbędnych dodatków)
  • szklanka soku z granatu
  • pół szklanki wody

Wszystkie przyprawy wsyp do garnuszka, zalej wodą i gotuj 10-15 minut. Następnie zmniejsz ogień i wlej soki. Pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Wrzuć je do garnuszka i dociskaj łyżką, aby wydobyć z nich sok. Delikatnie podgrzewaj napój, ale nie doprowadź do wrzenia. Przecedź przez sitko i rozlej do szklanek. Na zdrowie!

 

Cydr na ciepło

 

Wspaniale pachnie, jeszcze lepiej smakuje!

Przepis na 2 porcje:

  • 500 ml soku z jabłek – najlepiej świeżo wyciskanego domowej roboty
  • pomarańcza
  • laska cynamonu lub łyżeczka startego cynamonu
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kurkumy

Przyprawy wsypać do garnuszka, zalać sokiem z jabłek, delikatnie pogrzać. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do reszty, podgrzewać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Przecedzić, znów delikatnie podgrzać i rozlać do kubków. Pić ciepłe J

 

Masala-chai

 

Ta tradycyjna indyjska herbatka potrafi porządnie rozgrzać 🙂 Do tego zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin – idealna na przeziębienie i mrozy!

 

Przepis na 4 porcje:

  • 2 niepełne łyżki czarnej herbaty
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra mleka roślinnego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • kawałek imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • miód do smaku

Przyprawy wrzucić do garnuszka, zalać wodą, pogrzać. Dodać herbatę i mleko i wszystko razem gotować na malutkim ogniu przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, przecedzić, delikatnie przestudzić. W razie potrzeby dosłodzić miodem.

 

Złote mleko

 

Kolejna indyjska specjalność. To mleko działa cuda na przeziębienie, wzmacnia również odporność. Idealne na wieczór z książką pod kocykiem lub rozgrzanie po szaleństwie na śniegu.

 

Przepis na 2 porcje:

  • 0,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżki kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 0,5 litra mleka roślinnego (ja najbardziej lubię z owsianym lub migdałowym)
  • kawałek imbiru
  • gwiazdka anyżu
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • miód do smaku

Najpierw przygotuj pastę z kurkumy, którą będziesz mógł później dodawać nie tylko do złotego mleka, ale również koktajli, owsianki, czy sosu do sałatki. Wodę przelej do garnuszka, dodaj kurkumę i pieprz. Całość gotuj, dokładnie mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Uważaj, aby się nie przypaliła! Gdy pastę masz już gotową, podgrzej mleko z anyżem i imbirem, dodaj 2 łyżeczki pasty z kurkumy i olej kokosowy. Wszystko dobrze podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw z ognia na 5-10 minut pod przykryciem. Przecedź, dodaj miód i rozlej do kubków. Smacznego!

 

Ziołowa herbatka rozgrzewająca

 

Uwielbiam ją, bo potrzebne składniki mam zawsze w domu, jest pyszna i wspomaga odporność 🙂

Przepis na 4 porcje:

  • łyżka kwiatów lipy
  • łyżka suszonych malin lub herbatki z owoców leśnych
  • 1 litr wody
  • kawałek imbiru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kilka listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
  • domowy sok malinowy do smaku (jeśli nie masz, możesz zastąpić miodem)

Szałwię, imbir i ziele angielskie wsyp do garnuszka, zalej wodą i gotuj przez 5-10 minut. Następnie zdejmij napar z ognia, dodaj lipę i maliny i pozostaw pod przykryciem 10-15 minut. Przecedź i dodaj sok malinowy lub miód.

 

 

Zachęcam Cię do spróbowania wszystkich przepisów i wyboru tego, który najbardziej Ci zasmakuje – oczywiście daj znać, który to!

Może masz jakieś swoje sprawdzone przepisy na napoje rozgrzewające? Podziel się nimi w komentarzu!

 

 

  • Dodałabym do tego jeszcze herbatę z imbirem i sokiem z malin. A grzany cydr jest super 🙂