Nadciśnienie tętnicze a dieta – naturalne leczenie, przepisy


Styl Twojego życia, a przede wszystkim to, jak się odżywiasz, ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, co podkreślam niemal w każdym artykule. Nadciśnienie tętnicze jest ogromnym problemem, z którego większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Nie myśl, że Cię to nie dotyczy – o nabawienie się nadciśnienia nietrudno, a profilaktyka jest ogromnie ważna. Sprawdź jakie są naturalne metody zapobiegania i leczenia nadciśnienia. 

 

Jeśli pójdziesz do lekarza z dowolnym problemem, prawdopodobnie przepisze Ci on stos tabletek. Absolutnie nie chcę krytykować lekarzy i medycyny, ponieważ zawdzięczamy im naprawdę wiele. Jestem jednak przeciwnikiem biegania do lekarza z każdą pierdołą i bezrefleksyjnego łykania pigułek na wszystko.

Znacznie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest spróbowanie naturalnych patentów na różne dolegliwości. Dziś przedstawiam Ci dalszy ciąg czwartkowego artykułu na temat nadciśnienia. Tym razem skupimy się na tym, jaki wpływ na tą dolegliwość ma dieta i jak jej modyfikacja pozytywnie wpłynie na zdrowie. W gratisie zamieszczę kilka prostych przepisów obniżających ciśnienie 🙂

 

Jeśli jeszcze nie czytałeś pierwszej części artykułu, kliknij poniżej, a następnie wróć tutaj

Nadciśnienie tętnicze krwi - zmora naszych czasów

 

 

Nadciśnienie tętnicze a dieta – czego powinniśmy dostarczyć organizmowi?

 

Modyfikacja diety może w znacznym stopniu pomóc nam w walce z nadciśnieniem. Jeżeli  nie masz tego problemu, a Twoje ciśnienie jest w normie, również przeczytaj poniższe rady – pomogą Ci one w profilaktyce i w razie wystąpienia wysokiego ciśnienia, będziesz wiedział, jak je uregulować naturalnymi sposobami.

Ogromny wpływ na stan naszego zdrowia ma dieta. Są produkty, które podnoszą nasze ciśnienie i są takie, które je obniżają. Warto po nie sięgać codziennie i na stałe wkomponować je do swojego jadłospisu.

 

Potas

Z poprzedniej części artykułu wiesz już, że dieta na nadciśnienie powinna ograniczać spożycie sodu. Antagonistą sodu jest właśnie potas, który reguluje skurcze naczyń krwionośnych. Dodatkowo zwiększa on wydalanie sodu przez nerki. Dieta większości z nas jest uboga w potas i nadmiernie bogata w sód, a to właśnie równowaga tych dwóch pierwiastków jest kluczowa w utrzymaniu właściwego ciśnienia tętniczego.

 

Surowe owoce i warzywa

podstawowym źródłem potasu, ważne jednak, aby nie były poddawane nadmiernej obróbce termicznej. Oczywiście, nie musisz z tego miejsca przechodzić na dietę opartą wyłącznie na surowych produktach, niemniej jednak jedna porcja surowych warzyw i jedna porcja surowych owoców dziennie to absolutne minimum.

 

Kwasy omega-3

Zaliczane do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Działają rozrzedzająco na krew, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów w żyłach, a w konsekwencji udarom i zawałom. Jego najlepszym źródłem są rośliny (siemię lniane, orzechy, pestki, oleje roślinne tłoczone na zimno, nasiona chia) oraz tłuste ryby (łosoś, makrela, halibut).

 

Magnez i wapń

Mają duże znaczenie przy ciśnieniu krwi, pomagają utrzymać je na odpowiednim poziomie, zapobiegając gwałtownym zmianom. Znajdziesz je w brokułach, zielonych warzywach liściastych, mące owsianej i płatkach owsianych, czy też fasoli.

 

Więcej na temat świetnego źródła wapnia w diecie przeczytasz tutaj

 

PRODUKTY BOGATE W MAGNEZ (1)

 

 

 

 

Nadciśnienie tętnicze a dieta – jakie produkty wybierać?

 

Seler

Posiada substancje, rozluźniające ściany naczyń krwionośnych i obniżające ciśnienie krwi. Spożywaj zarówno korzeń selera, jak i pyszną nać, z której możesz wycisnąć sok, zrobić smoothie, czy dodać do sałatki.

 

Czosnek

Zawiera aliacynę, pomagającą regulować ciśnienie krwi. Czosnek jest ogólnie bardzo, bardzo zdrowy i bez obaw możesz go dodawać do wszystkich potraw.

 

Cebula

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ją również możesz dodać praktycznie do wszystkiego, pamiętając, że im mniej i krócej smażona, tym lepiej!

 

Oregano

Bardzo popularna przyprawa, z powodzeniem mogąca zastąpić sól w kuchni. A więc, sód na bok, niech króluje oregano!

 

Głóg

Wspaniała roślina, poprawiająca pracę serca, wzmacniająca naczynia krwionośne i obniżająca ciśnienie. Owoce głogu możesz stosować w naparach, jak również w formie konfitur, czy nalewek.

 

Cynamon

Obniża ciśnienie krwi i oczyszcza organizm. Ma przyjemny korzenny zapach i doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty, owsianki, deseru, czy do przyprawiania mięs.

 

Mniszek lekarski

Pomaga usunąć nadmiar sodu z organizmu i nie wypłukuje potasu. Jest również źródłem magnezu i usprawnia krążenie krwi.

 

 

PRZYPRAWY OBNIŻAJĄCE CIŚNIENIE KRWI

Nadciśnienie tętnicze a dieta – przepisy

 

Przedstawię Ci kilka gotowych pomysłów na dania z wykorzystaniem wymienionych wyżej produktów. Będziesz mieć gotową ściągę i zero wymówek 🙂

 

Frytki z selera

Potrzebujesz:

  • 1-2 korzenie selera
  • odrobinę oliwy
  • ulubione przyprawy, np. słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie

Pokrój seler w paski na kształt frytek, włóż do miski, dodaj oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Rozłóż paski selera na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut.

 

Biały krem z selera

Potrzebujesz:

  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • cebulę
  • 4-5 pieczarek
  • 1,5 l bulionu warzywnego, ewentualnie wody
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, odrobina soli, pieprz

Obierz i pokrój warzywa. Delikatnie podsmaż cebulę i pieczarki. Zagotuj bulion lub wodę, dodaj seler, pietruszkę, czosnek i przyprawy. Gotuj około aż warzywa będą miękkie. Dodaj cebulę i pieczarki i gotuj jeszcze 10-15 minut. Gdy zupa ostygnie, zmiksuj ją na gładki krem. Jedz z posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni lub słonecznika.

nadciśnienie tętnicze co jeść

Surówka z selera

Znana chyba wszystkim, ale ja bardzo ją lubię, więc nie wyobrażam sobie, że mogłabym jej nie zamieścić. A nóż ktoś jej nie zna i odkryje dzięki mnie 🙂

Potrzebujesz:

  • pół korzenia selera
  • jabłko
  • marchewkę
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • odrobinę jogurtu naturalnego
  • olej roślinny
  • łyżeczkę miodu
  • pieprz
  • odrobinę soku z cytryny

Seler, marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, dodaj rodzynki i orzechy. Jogurt wymieszaj z odrobiną oleju roślinnego, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.

 

Seler naciowy

Dodawaj gdzie się da: do zupy, surówki, koktajlu, soku. Ja najczęściej dodaję do zielonego smoothie, np. z jarmużem, bananem i brzoskwinią.

 

Zupa cebulowa

Potrzebujesz:

  • 3-4 cebule
  • por
  • pietruszkę
  • marchewkę
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • pieprz, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku

Cebule i por pokrój w drobną kostkę i delikatnie podsmaż. Zagotuj bulion/wodę, dodaj pokrojoną pietruszkę, marchew, czosnek i przyprawy. Gotuj przez 20-30 minut, a następnie dodaj por i cebule. Gotuj jeszcze 15 minut.

 

Pyszna kawa zbożowa z cynamonem

Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 200 ml wody
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczyptę kardamonu
  • łyżeczkę naturalnego kakao
  • łyżeczkę miodu

Do garnuszka wsyp kawę, zalej wodą i zagotuj. Dodaj cynamon, kardamon i kakao, gotuj 4-5 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Przelej do kubka przez sitko, dodaj miód i wymieszaj.

co jeść przy nadciśnieniu tętniczym

 

 

Ziołowy napar obniżający ciśnienie

 

Na koniec bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, skuteczny, niedrogi i bezpieczny ziołowy napar na nadciśnienie. Może być pity zarówno przez osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem, jak również profilaktycznie przez każdego.

Wymieszaj w równych proporcjach (np. po 5 łyżek) kwiatów lub owoców głogu, ziela mniszka lekarskiego, rozmarynu, skrzypu, ruty (możesz pominąć), cynamonu i bzu czarnego. Przechowuj w szklanym słoiku.

Jedną łyżkę mieszanki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą wodą i zaparzaj pod przykryciem około 5 minut. Pij raz dziennie, przez okres nie krótszy niż miesiąc, ale nie dłuższy niż trzy miesiące. Po tym czasie zrób miesięczną przerwę i ponownie rozpocznij 1-3 miesięczny cykl.

Napar możesz pić również w sytuacjach stresowych, przy problemach z zasypianiem lub nerwobólach.

nadciśnienie tętnicze a dieta

 

Dieta DASH

 

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) to sposób żywienia opracowany przez amerykańskich naukowców. Podkreślam, że jest to sposób odżywiania, a nie, jak mogłaby sugerować nazwa, czasowa dieta. Pomaga ona obniżyć ciśnienie krwi i jest zalecana wszystkim, nie tylko osobom z nadciśnieniem.

Dieta opiera się na spożywaniu produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, ryb, nasion, orzechów oraz dobrego nabiału. Zakłada również picie minimum 1,5 litra wody dziennie, zredukowanie ilości soli oraz rezygnację z przetworzonych produktów.

Dieta DASH jest nazywana najzdrowszą dietą świata i pozwala obniżyć ciśnienie nawet o 10 mm Hg (przy 30-dniowym stosowaniu). Zalecana jest również diabetykom.

Jak dla mnie, dieta ta przedstawia po prostu podstawowe zasady zdrowego odżywiania i nie ma w niej nic rewolucyjnego. Przestrzegając jej założeń z pewnością zyskamy lepsze samopoczucie, a przy tym zdrowie.

 

 

 

Chętnie poznam Twoją opinię na ten temat. Jak wygląda Twoja dieta? Czy zanim udasz się do lekarza, próbujesz złagodzić dolegliwości naturalnymi sposobami? Podziel się w komentarzu!