Polskie superfood – aronia


polskie super food

 

Aby odżywiać się zdrowo, nie musimy wydawać kroci na egzotyczne produkty, uznawane za superfood, czyli żywność bogatą w składniki odżywcze, szczególnie korzystną dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zamiast jagód goi, nasion chia, awokado, spiruliny, jagód acai i masy innych, dziwnie brzmiących produktów, możemy jeść to co znajduje się na naszym rodzimym „podwórku” – a więc polskie produkty, równie bogate w składniki odżywcze, a często niedoceniane i odkładane na bok, na rzecz tych modnych i egzotycznych. Dziś na tapecie – ARONIA!

 

 

Aronia nie jest zbyt popularnym i często jedzonym owocem. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że nie jada się jej na surowo, ze względu na charakterystyczny cierpki smak. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z jej jedzenia. Aronia po odpowiedniej obróbce jest naprawdę pyszna, a jej spożywanie niesie ze sobą mnóstwo korzyści.

Zobacz sam, jakie bogactwo znajdziesz w tych ciemnych kuleczkach:

właściwości aronii

 

O aronii słów kilka

 

Aronia to krzew o wyjątkowo małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Łatwo przystosowuje się do warunków klimatycznych, jest odporna na mróz i nie wymaga nawożenia. To wszystko powoduje, że warto mieć krzew aronii w swoim ogródku, ponieważ już po 2 latach od zasadzenia będziemy mogli zbierać owoce. Jeśli więc masz ogród, spróbuj wygospodarować trochę miejsca na zasadzenie krzewu.

Owoce pojawiają się w pierwszych dniach sierpnia, a zbierać je można w drugiej połowie tego miesiąca lub początkiem września. Plusem jest, że jeśli przegapimy sierpień i wrzesień, aronię możemy zebrać nawet w październiku, gdyż ze względu na swoją mrozoodporność, owoce nie odpadną od krzewu, nie będą też zbyt przejrzałe.

Jeśli nie masz możliwości posadzenia własnego krzaczka, albo po prostu nie chce bawić Ci się w ogrodnika, warto żebyś wiedział, że aronia jest rośliną niewymagającą oprysków. Oznacza to, że jej jagody nie zawierają pestycydów, w przeciwieństwie do innych roślin uprawnych.

Należy również zaznaczyć, że owoce aronii nie kumulują szkodliwych dla naszego zdrowia pierwiastków, takich jak kadm, ołów, cyna, czy arsen. Można ją więc jeść bez obaw, kupując w pobliskim warzywniaku.

 

 

 

Właściwości aronii

 

sok z aronii

Zmniejsza poziom cukru we krwi

Kwas chlorogenowy, obecny w owocach aronii, posiada zdolność absorbcji glukozy. Aronia jest więc polecana diabetykom.

 

Reguluje ciśnie tętnicze krwi

Witamina P, czyli bioflawonoidy (głównie rutyna i antocyjany) regulują przepuszczalność naczyń krwionośnych i wspomagają obniżenie ciśnienia krwi, zapobiegając miażdżycy i zawałom serca.

 

Wzmocnienie naczyń krwionośnych

Zawarte w aronii flawonoidy zapobiegają krwotokom wewnętrznym i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniając je. Spożywanie aronii polecane jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

 

Opóźnienie procesów starzenia

Owoce aronii zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców! Dlatego też zapobiegają starzeniu się komórek i zwalczają wolne rodniki.

 

Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego

Aronia zawiera katechiny. Są to związki z grupy polifenoli, występujące jedynie w roślinach. Wpływają one wyjątkowo korzystnie na układ trawienny, regulując i wspomagając jego pracę oraz usprawniając przemianę materii.

 

Oczyszcza z toksyn i odtruwa organizm

Zestaw witamin, minerałów i bioflawonoidów ma działanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn. Dzieje się to dzięki redukcji toksyn lub tworzeniu z nimi nierozpuszczalnych związków, które następnie są wydalane z organizmu.

 

Poprawia wzrok

Jak już wiesz, aronia wzmacnia naczynia krwionośne, także te drobne wokół oczu. Opóźnia to pojawianie się chorób oczu (zaćmy, jaskry) lub całkowicie je eliminuje. Antocyjany zawarte w aronii regenerują barwnik na siatkówce (rodopsynę), który wpływa na jakość widzenia, poprawiają więc również wzrok osób młodych.

 

Wzmacnia odporność

Dzięki sporym dawkom witamin, aronia doskonale wzmacnia cały organizm, polepsza ogólny stan zdrowia i wspiera układ immunologiczny. Składniki aktywne, zawarte w aronii mogą również zapobiegać chorobom nowotworowym, a to dzięki naprawdę ogromnej ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

 

Pomaga w ciąży

Spożywanie aronii jest zalecane w okresie ciąży z kilku powodów. Po pierwsze, niweluje ona mdłości i zgagę poprzez zwiększenie przepływu żółci. Po drugie, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych i zapobiega anemii. Dobrze jest spożywać aronię również w okresie karmienia piersią, ponieważ przyczyni się to do wzmocnienia systemu odpornościowego dziecka.

 

 

Aronia przepisy – jak spożywać aronię

właściwości aronii

Owoców aronii raczej nie spożywa się na surowo, ponieważ mają cierpki smak. Można je zamrozić i wtedy zostaną pozbawione goryczki. Aronia jednak najlepiej nadaje się do różnorodnych przetworów, należy jednak robić je tak, aby stracić jak najmniej składników odżywczych. Zobacz, do czego warto wykorzystać aronię, a już niedługo będziesz mógł przygotować samodzielne zapasy na zimę J

 

Sok z aronii

Chyba najpopularniejszy przetwór z tych owoców. Dodatek liści wiśni sprawi, że sok nie będzie cierpki w smaku, a dodatkowo wzmocni prozdrowotne działanie napoju. Przygotuj:

  • 5 kg owoców aronii
  • 6-7 litrów wody
  • kilka garści liści wiśni
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • kilka goździków
  • sok z 5 cytryn
  • 0,5 litra miodu

Wszystkie składniki, oprócz miodu, wrzuć do garnka i gotuj około 1 godziny. Zostaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Następnie odcedź, odciśnij sok i dodaj miód, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Ciepłe przelej do wyparzonych słoików lub szklanych butelek, zakręć.

 

Sok z aronii, wersja bez gotowania

Jest to przepis na świeży sok, który niestety nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, ze względu na to, że nie jest gotowany i dość szybko się psuje. Jest natomiast idealny do picia na bieżąco, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni i codziennie dodawać do wody i herbaty.

Potrzebujesz:

  • świeże owoce aronii w dowolnej ilości, w zależności od tego, ile soku chcesz uzyskać
  • pokrojone jabłka, w ilości ½ ilości aronii
  • woda

Owoce wsypać do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykrywała ona owoce, ale nie w zbyt dużej ilości (na szklankę owoców niecała szklanka wody). Przykryć i lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić, zgnieść drewnianym tłuczkiem, przecedzić i przelać do butelki/butelek. Przechowywać w lodówce, dodawać do wody i herbaty.

 

Suszone owoce aronii

Świetny dodatek do herbat. Aronię w postaci naparów warto spożywać cały rok, w celu wzmocnienia odporności.

Owoce aronii suszy się w ciepłym i przewiewnym miejscu. Najlepiej przechowywać je w lnianych, bawełnianych lub papierowych woreczkach, albo w szklanych słoikach.

 

Aroniowa konfitura do mięs i serów

Pyszny dodatek do potraw mięsnych, kanapek i serów. Ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak.

Potrzebujesz:

  • 4 kg owoców aronii
  • 5 gruszek
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 4 czerwone cebule
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • ziele angielskie, szczypta kardamonu, kilka goździków, ziarna gorczycy, sól
  • 100 g masła klarowanego (ewentualnie możesz zastąpić zwykłym)

Owoce aronii wrzuć do garnka, dodaj cukier lub ksylitol i zacznij podgrzewać. Na patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj ją do garnka z aronią, wkrój gruszki. Przyprawy zetrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy, ewentualnie dodaj już zmielone. Do garnka wsyp przyprawy, dodaj ocet i duś na małym ogniu około 40-50 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć.

 

 

Lubisz aronię? Może masz jakieś swoje przepisy na przetwory z tych owoców? Wiedziałeś o prozdrowotnych właściwościach aronii? Daj znać w komentarzu!

 

  • Aneta

    uwielbiam te owoce

  • Gdy miałam problem z pęcherzem w lutym tego roku, dostałam zalecenie picia soku z żurawiny i aronii. Za ok 20-30zł można dostać w aptece. Pomagało w kuracji 🙂

  • Kasia Bolek

    czy wino z aronii też ma właściwości zdrowotne??? u nas od kilku lat już to jest główny sposób przerabiania tych owoców 🙂

    • Kasiu, z tego co wiem proces fermentacji zapobiega utracie witaminy C i zwiększa ilość witaminy B9. Z drugiej strony, alkohol utrudnia wchłaniania niektórych substancji odżywczych, w tym np. żelaza. Myślę, że wino z aronii ma sporo substancji odżywczych, oczywiście pite z umiarem. Polecisz sprawdzony przepis na takie winko? 🙂

      • Kasia Bolek

        w zasadzie ciężko będzie, bo zawsze jest robione „na oko” i „na czuja” ale w tym roku może uda się nam w miarę spisać i opisać cały proces 🙂