Mam dziś dla Ciebie super przepis – na pyszniutką zimową kawę! Do jej przygotowania możesz użyć dobrej jakości kawy, najlepiej z ekspresu, lub kawy zbożowej – co wolisz. Jako dodatek polecam mleko roślinne – smakuje wybornie!
Cudownie, jeśli zrobisz domowe mleko roślinne – takie jest najlepszej jakości i najsmaczniejsze. Jeśli nie masz takiej możliwości (albo Ci się nie chce :P), użyj dobrego mleka z kartonu, pamiętaj tylko, aby nie zawierało cukru i zbędnych dodatków. Jeśli bardzo chcesz, możesz użyć mleka krowiego, jednak smak nie będzie ten sam.
Ja polecam mleko migdałowe lub kokosowe. Często eksperymentuję i bardzo smakuje mi ta kawa z domowym mlekiem ryżowo-kokosowym lub sojowo-migdałowym 🙂
Ta kawa wspaniale rozgrzewa, a do tego stawia na nogi. No i doskonale smakuje, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza jeśli użyjesz kawy zbożowej), szczególnie ważnych w zimowe dni: goździki, cynamon, anyż i imbir działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność i zwalczają rozwijające się przeziębienie. A miód, wiadomo – naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i dostarcza mnóstwo witamin.
Potrzebujesz:
- 150 ml czarnej kawy (najlepiej z ekspresu)
- 150-200 ml mleka roślinnego
- gwiazdkę anyżu
- laskę cynamonu
- 3-4 goździki
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- plaster imbiru
- miód do smaku
Sekret tej kawy tkwi w jej przygotowaniu. Po zaparzeniu czarnej kawy, przelej ją do garnuszka, dodaj mleko i przyprawy (oprócz miodu) i postaw na malutkim ogniu. Napój powinien gotować się min. 30 minut, najlepiej około godziny na minimalnym ogniu. Wtedy wszystkie smaki mają szansę doskonale się połączyć, a przyprawy oddać swój aromat.
Po około godzinie zdejmij kawę z ognia, przecedź do blendera lub wysokiego naczynia i odczekaj kilka minut, aż lekko ostygnie. Następnie dodaj miód (łyżeczka powinna wystarczyć) i całość ostrożnie zblenduj. Powinna wytworzyć się delikatna pianka. Przelej do kubka lub wysokiej szklanki i już możesz pić 🙂
Smacznego!