22 pomysły na wykorzystanie pulpy z soku – kuchnia zero waste

Opublikowane przez Natalia Stós w dniu

sposoby na pulpę z soku

 

Soki warzywno-owocowe to wspaniały sposób na uzupełnienie witamin, dodają energii i są bardzo wartościową przekąską. Wyciskasz więc warzywa i owoce, pijesz pyszny soczek, a potem… zostajesz z całą masą pulpy… I tak niemal codziennie. Znasz to?

 

 

Koniec marnotrawienia pulpy! To znaczy, ładniej mówiąc, wytłoczyn z soku. Możesz podarować im drugie życie i wyczarować naprawdę wspaniałe dania, a także… kosmetyki. Sprawdź moje 22 sposoby na pulpę z soku!

 

22 pomysły na wykorzystanie pulpy z soku

 

 

Pulpa w kuchni

 

Wyrzucanie pulpy do kosza do po prostu marnotrawstwo – możesz z niej bowiem zrobić nie lada użytek w swojej kuchni! Taka pulpa jest pełna wartości odżywczych, szkoda więc się jej pozbywać. Zamiast tego wypróbuj poniższe patenty, jest ich tyle, że spokojnie możesz nimi żonglować tak, aby za każdym razem wyczarować coś nowego!

 

1.      Zblenduj na smoothie

Najprostsze i najszybsze rozwiązanie – po prostu dodaj do pulpy kilka świeżych składników: jakiś owoc, warzywko, trochę wody lub mleka roślinnego, zdrowe źródło tłuszczu i już masz odżywczy koktajl na drugie śniadanie!

 

2.      Zrób herbatkę owocową

Super patent na chłodne dni 🙂 Przełóż pulpę do dzbanka z sitkiem, dodaj ulubione przyprawy, jak np. cynamon, kardamon, anyż, imbir, zalej gorącą wodą i zaparzaj przez około 10-15 minut. Po tym czasie otrzymasz pyszną owocowo-korzenną herbatkę, do której możesz dodać soku z cytryny, pomarańczy albo miodu. Pyszności!

 

3.      Dodaj do porannej owsianki

Wystarczy, że przygotujesz owsiankę na swój ulubiony sposób (ja zazwyczaj zalewam płatki owsiane mlekiem roślinnym i czekam kilka naście minut, aż płatki zmiękną i wchłoną mleko), dodasz do niej pulpę po soku i kilka świeżych dodatków, takich jak świeże lub suszone owoce, orzechy, pestki. Polecam z masłem orzechowym i karobem – moja ulubiona!

 

4.      Dodaj do omleta

Jeśli robiłeś sok głównie z warzyw, świetnym pomysłem jest dodanie pulpy do masy jajecznej na omlet – nie musisz już kroić dodatkowych warzyw. Świetnie smakuje omlet z pulpą z soku z marchewki, buraka, kapusty i pietruszki. Gotowego omleta posyp świeżą zieleniną (ja uwielbiam z rukolą) i super zdrowe śniadanie gotowe!

 

5.      Dodaj do placuszków (lub na nie)

Lubisz słodkie śniadania w postaci placuszków i pancakesów? Dodaj trochę pulpy z soku do masy na placuszki i smaż z obu stron, albo posmaruj pulpą gotowe placuszki – równie pyszne! Dodaj ulubione dodatki, np. orzechy, siemię lniane.

 

6.      Zrób sos owocowy do sałatki

Do pulpy po soku dodaj odrobinę miodu, sok z połowy cytryny, trochę jogurtu naturalnego i kilka kropli oliwy. Wymieszaj bardzo dokładnie i polej takim sosem swoją ulubioną sałatkę – sprawdzi się zarówno przy sałatkach warzywnych z zieleniną, jak i sałatkach owocowych.

 

7.      Dodaj do pasty lub serka

Lubisz pasty warzywne? Do bazy takiej pasty (którą zwykle są warzywa strączkowe, np. fasola, ciecierzyca) dodaj wytłoczyny, trochę nierafinowanego oleju roślinnego, ulubione przyprawy i zblenduj na gładką pastę. Możesz również zmieszać wytłoczyny z twarogiem, dodając jeszcze odrobinę jogurtu i świeży szczypiorek.

 

8.      Zrób pesto

Pesto jest tak pyszną, szybką w przygotowaniu i uniwersalną rzeczą, że po prostu nie da się go nie lubić. Weź pozostałą po wyciskaniu soku pulpę, dodaj awokado (dla aksamitnej konsystencji i jeszcze większej wartości odżywczej), ulubione przyprawy (polecam czosnek) i ewentualnie inne dodatki, np. natkę pietruszki, marchewki, świeże zioła, czy namoczone wcześniej orzechy. Zblenduj wszystko na gładkie pesto i wcinaj z surowymi warzywami, dodaj do makaronu lub kaszy, albo po prostu posmaruj nim kanapki.

sprawdź moje 22 sposoby na pulpę z soku! PULPA

 

9.      Zrób marmoladę

Wystarczy, że puplę przełożysz do garnuszka, dodasz odrobinę wody i będziesz podgrzewać przez kilkanaście minut, mieszając. Następnie dodaj przyprawy, np. cynamon, imbir, opcjonalnie miód (gdy masa przestygnie). Przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość, możesz zapasteryzować marmoladę. Świetnie sprawdza się jako szybki dodatek do ciast, owsianki, czy placków. Do przygotowania polecam wykorzystać pulpę po soku z marchewki, dodając odrobinę soku z pomarańczy, imbir, cynamon i miód- pyszności!

 

10. Dodaj do salsy

Lubisz salsę? Stanowi pyszny dodatek do kanapek, makaronów, omletów, naleśników, warzyw… Wszystkiego! Przygotuj swoją ulubioną salsę, np. bardzo drobno siekając czerwoną cebulę, pomidory, natkę pietruszki, mango lub ananasa, sok i startą skórkę z połowy limonki i papryczkę chilli. Dodaj do tego wytłoczyny z soku i mega salsa do wszystkiego gotowa 🙂

 

11. Zrób kulki mocy

Kulki mocy to wspaniały deser, ponieważ jest napakowany zdrowymi składnikami, jest słodki, pyszny i możesz zabrać go wszędzie ze sobą. Do tego przygotowuje się go naprawdę szybko. Wypróbuj przepis z wytłoczyn z soku z marchwi, imbiru i jabłek (2 szklanki), dodaj do tego pół szklanki namoczonych wcześniej suszonych daktyli, 3 łyżki wiórków kokosowych, łyżeczkę cynamonu, garść rodzynek i garśc ziaren słonecznika. Zblenduj wszystko razem (masa nie musi być całkiem gładka) i formuj masę w nieduże kulki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych, kakao, karobie lub sezamie.

 

12. Zrób batony zbożowe

Doskonałe dla osób aktywnych, jako przekąska w trakcie treningu, lub potreningowa. Idealne do pracy, szkoły i na wycieczkę. Bez cukru, tłuszczy trans, syropu glukozowego i innego dziadostwa. Wypełnione dobrymi i odżywczymi składnikami – idealne! Wystarczy zmieszać płatki owsiane (lub inne, np. orkiszowe) z ulubionymi dodatkami: posiekanymi orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem, rodzynkami, siekanymi daktylami, suszonymi śliwkami lub morelami, suszoną żurawiną, siemieniem lnianym, nasionami chia, ostopestem plamistym, cynamonem, imbirem, kakao, wiórkami kokosowymi… Dodaj do tego pulpę z soku, odrobinę oleju kokosowego i ewentualnie miód. Wymieszaj masę w misce bardzo dokładnie tak, aby dobrze się kleiła (gdyby się rozwalała dodaj 1 jajko) – najlepiej wyrobić ją rękami. Przełóż do prostokątnej formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij blachę, ostudź masę i pokrój ją na prostokątne batony. Jedz kiedy tylko masz ochotę 🙂

 

13. Dodaj do sosu

Wytłoczyny z soku warzywno-owocowego możesz dodać do każdego sosu – wzbogacą jego smak i podniosą wartość odżywczą.

 

14. Wykorzystaj jako nadzienie do tortilli, sajgonek, naleśników lub farsz do pizzy

Po co męczyć się z siekaniem warzyw do nadzienia tortilli czy innych naleśników albo farszu na pizzę, skoro masz pulpę? Wymieszaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. pomidorami, świeżą zieleniną, cebulą, kukurydzą i tofu.

 

15. Zrób kotlety warzywne

Wystarczy przygotować bazę, czyli albo ugotowaną kaszę (super sprawdza się gryczana niepalona), albo ugotowane strączki, dodać do tego cebulę, świeże zioła, dużo przypraw, sos sojowy i oczywiście pulpę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką), można dodać jajko, jeśli masa nie chce się kleić. Lep okrągłe kotlety wilgotnymi dłońmi i wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz z każdej strony po 20 minut.

 

16. Dodaj do ciasta na muffinki lub placka owocowego

Muffinki w wytłoczynami z soku marchwiowo-owocowego to rarytas. Wystarczy dodać trochę orzechów, rodzynki i 2-3 zblendowane banany, pół szklanki mąki, szczyptę sody, wymieszać i włożyć do foremek na muffiny. Możesz też dodać wytłoczyny do placka owocowego.

 

17. Dodaj do zupy

Jeśli gotujesz zupę krem lub nawet zwykły rosół albo krupnik, dodaj pulpę z soku warzywnego do wywaru. Wzbogaci jej smak i podniesie wartość odżywczą.

pulpa

 

18. Zrób lody

Weź 2 banany, pokrój w mniejsze kawałki, włóż do pudełka i zamróź. Zamrożone banany zblenduj ze szklanką pulpy i zjedz zanim się roztopią 🙂

 

 

Wytłoczyny sokowe dla urody

 

Pulpę możesz wykorzystać nie tylko w kuchni – świetnie sprawdzi się jako składnik domowych kosmetyków!

 

19. Scrub do ciała

Świetnie do tego celu nadadzą się wytłoczyny z soku warzywnego, ponieważ mają bardziej twarde drobinki. Wystarczy, że 1-2 łyżki wytłoczyn zmieszasz z łyżką cukru, odrobiną oliwy i szczyptą cynamonu lub imbiru. Powstałą papkę dobrze wymieszaj i zastosuj jako peeling całego ciała lub tylko twarzy. Twoja skóra będzie oczyszczona, złuszczona i dobrze nawilżona.

 

20. Maseczka do twarzy

Do łyżki pulpy dodaj łyżeczkę glinki szarej lub węgla aktywnego (jeśli masz cerę tłustą lub mieszaną), albo jogurt z odrobiną miodu (jeśli masz cerę suchą lub wrażliwą). Zblenduj na gładką pastę – będzie łatwiej trzymać się na twarzy. Nałóż dość grubą warstwę na całą twarz i szyję i pozostaw na 20-30 minut. Najlepiej być wtedy w pozycji leżącej, na oczy możesz nałożyć ziołowy kompres i zrelaksować się po ciężkim dniu 🙂

 

 

Inne sposoby wykorzystania pulpy

 

21. Daj spróbować zwierzętom

Jeśli masz w domu psa, świnkę morską, królika, czy kota, możesz dodać pulpę do ich jedzenia, aby wzbogacić je w składniki odżywcze.

 

22. Kompost

Jeśli masz ogród, zachęcam Cię do założenia kompostownika. Nie musi być duży, wystarczy spora skrzynka, do której będziesz wrzucać resztki roślinne. Taki domowy kompost to wspaniały nawóz dla wszelkich roślinek, szczególnie jeśli masz grządki warzywne lub rabaty kwiatowe.

 

 

 

Jak podobają Ci się moje pomysły na wykorzystanie pulpy z soku? Wypróbuj jak najwięcej z nich, a przekonasz się, że nawet z takich odpadków można wyczarować pyszne rzeczy!

 

 

Rate this post


  • Bardzo orginalny wpis, jeszcze nigdy nie słyszałam o takich zastosowaniach, jednak musze przyznac, że jest genialny!

  • Wow, ile ciekawych pomysłów! 🙂

  • Ja ostatnio z pulp cisne kulki mocy. Za każdym razem wychodzą trochę insczej. Mega!

  • Natalia, ile fajnych pomyslow. Mi zdecydowanie najbardziej podoba sie ten pierwszy, przerobic na smoothie, bo w ten sposob wykorzustujemy nie tylko zawarte w tej pulpie wlokna roslinne (blonnik), ale tez jej witalnosc. Szkoda gotowac, skoro mozna co nieco ogarnac i przemieszac, czy wmieszac do smoothie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • To prawda, najbardziej wartościowe są na surowo. Ale jeśli smoothie się już znudzi, można spróbować również innych sposobów 😉