Miody ziołowe, syropy ziołowe – Vademecum Zielarza VI


Mieliśmy już suszenie ziół, fermentację, oleje ziołowe i nalewki. Dziś przyszedł czas na temat nieco słodyczy. Zobacz, jak prawidłowo przygotować miody ziołowe i syropy ziołowe i do czego mogą Ci się przydać.

 

 

Na przeziębienie, grypę, kaszel, osłabienie, anemię, zły humor, zmęczenie, menstruację, PMS, stres, bezsenność… Ile ziół, tyle właściwości i opcji na przygotowanie ziołowych miodów i syropów. Baw się mieszankami ziołowymi, eksperymentuj i próbuj. Albo korzystaj z moich sprawdzonych przepisów 🙂

zioła do inhalacji na katar

 

 

Miody ziołowe

 

Do czego przyda Ci się miód ziołowy?

Miód już sam w sobie jest wspaniały – wzmacnia odporność, pomaga w infekcjach i stanach zapalnych, działa bakteriobójczo i wzmacnia serce. A co, jeśli dołożymy do tego właściwości jakiegoś zioła, np. melisy (relaksuje, działa uspokajająco), aronii (obniża ciśnienie, wzmacnia i odżywia organizm), podbiału (działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antywirusowo). Będzie jeszcze skuteczniejszy, jeszcze zdrowszy i w ogóle bombowy! No i jaki smaczny 🙂

Możemy go dodawać do herbaty lub wody, a także spożywać sam w razie dolegliwości (przeziębienie, kaszel, zmęczenie, problemy trawienne, osłabienie organizmu, etc.) jedną lub kilka łyżek dziennie – w zależności od tego, co nam dolega.

 

Jak zrobić miód ziołowy? Krok po kroku

Miód ziołowy możemy przygotować na dwa sposoby:

  1. Wybrane zioła wsypujemy do słoika, do ¾ jego wysokości, porządnie ugniatamy i zalewamy płynnym miodem tak, by miód dokładnie przykrył wszystkie zioła. Owijamy w ściereczkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni.
    Po tym czasie miód jest już gotowy do spożycia. Ziół nie odcedzamy (bo nie ma jak), pozostawiamy je w słoiku, dalej więc będzie zachodził proces maceracji, ale my już możemy stosować nasz miodek ziołowy 🙂

 

  1. Z wybranych ziół wyciskamy sok (jeśli to możliwe, np. z pokrzywy, aronii), najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej, ewentualnie w sokowirówce (wtedy pozostałą po wyciśnięciu pulpę wyciskamy kilka razy, aby wycisnąć z ziół jak najwięcej).
    Jeśli z danego zioła ciężko jest nam wycisnąć sok (np. lipa, nagietek, skrzyp), zalewamy je wodą i podgrzewamy na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie odstawiamy do naciągnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie cedzimy.
    Sok lub napar ziołowy łączymy z płynnym miodem w proporcji 1:1 i delikatnie podgrzewamy (przyda się termometr, aby nie przekroczyć 40 stopni!) w kąpieli wodnej tylko do momentu połączenia się składników, aby nie zniszczyć dobroczynnych enzymów znajdujących się w miodzie.
    Gotowy miód przelewamy do czystych i suchych słoiczków, zakręcamy i gotowe!

 

* Spotkałam się też gdzieś z przepisem, kiedy to zamiast wodą, zioła zalewamy octem (najlepiej domowej roboty) i pozostawiamy na kilka tygodni do maceracji. Potem cedzimy i łączymy z miodem. Nie próbowałam, ale może wyjść całkiem ciekawy syrop. Jeśli będziesz próbował tej opcji, koniecznie daj znać jak wyszło!

miody ziołowe

 

Miody ziołowe – kilka wskazówek

  1. Do przygotowania miodu ziołowego najlepiej użyć świeżych ziół. Jeśli jednak posiadasz tylko suszone, zmniejsz ich ilość o połowę.
  2. Do przygotowania miodu ziołowego najlepiej nadają się delikatne miody: lipowy, wielokwiatowy. Miód spadziowy się nie nadaje.
  3. Wybieraj dobrej jakości miód, najlepiej z lokalnej pasieki. Odradzam kupowanie miodu w supermarkecie.
  4. Gotowy miód przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, może być szafka lub spiżarka. Jeśli chcesz zostawić miód na dłużej niż 1-2 miesiące, lepiej trzymaj go w lodówce.

 

Miody ziołowe – przepisy

Opcji na stworzenie miodu ziołowego jest milion, bo możesz zrobić miód z jednego zioła, a możesz skorzystać z mieszanki. W zależności od tego, na jakie dolegliwości chcesz mieć miód, użyj odpowiednich ziół.

Poniżej kilka moich sprawdzonych przepisów

 

MIÓD Z POKRZYWY NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU

  • 2 szklanki świeżych liści pokrzywy
  • 1 szklanka płynnego miodu

Z pokrzywy wyciśnij sok, najlepiej przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej, ewentualnie sokowirówki (musisz wtedy przemielić pulpę kilka razy). Jeśli nie masz ani wyciskarki, ani sokowirówki, nic się nie martw. Możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa – przepuszczasz przez nią pokrzywę, a następnie dokładnie wyciskasz przez gazę. Jeśli z podanej ilości świeżej pokrzywy wyjdzie Ci mniej niż 1 szklanka soku, trzeba będzie dorobić, albo użyć mniej miodu. Proporcje mają być 1:1.

Sok z pokrzywy połącz z miodem w kąpieli wodnej (uwaga na temperaturę!) i przelej do czystych słoiczków.

Działanie i dawkowanie: taki miód wspaniale wzmacnia organizm, uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Pomoże przy osłabieniu, stresie, przemęczeniu, anemii. Dobrze wpłynie również na wygląd skóry i włosów. W okresie przemęczenia i osłabienia lub w przypadku anemii stosuj 1 łyżkę miodu 2-3 razy dziennie. Możesz również dodawać go do ciepłej wody lub herbaty w celach profilaktycznych i aby wzmocnić organizm.

 

SILNY MIÓD ZIOŁOWY NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ

  • 1 litr płynnego miodu
  • kawałek korzenia imbiru
  • garść kwiatów lipy (mogą być suszone, wtedy daj garstkę)
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cytryna

Cytrynę dokładnie wyszoruj, następnie sparz wrzątkiem i pokrój na plastry. Imbir obierz i pokrój, papryczkę przekrój na pół, czosnek obierz. Wszystkie składniki wrzuć do słoika, ugnieć dokładnie i zalej miodem. Zakręć słoik, owiń ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Po tym czasie miód jest już gotowy.

Działanie i dawkowanie: świetny na wszelkie infekcje, przeziębienia i grypę, a także kaszel. Miód posiada silne antybakteryjne i rozgrzewające działanie i jest naprawdę pyszny 🙂 W razie infekcji stosuj 3-4 razy dziennie po 1 łyżce.

 

ZIOŁOWY MIÓD NA ZMĘCZENIE, STRES I BEZSENNOŚĆ

  • 1 litr płynnego miodu
  • garść liści melisy
  • garść kwiatów lawendy
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kilka owoców dzikiej róży
  • kilka owoców aronii

Zioła przełóż do słoika, ugnieć i zalej miodem. Zakręć słoik, owiń ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Po tym czasie miód jest już gotowy.

Działanie i dawkowanie: miód ukoi nerwy, zniweluje zmęczenie, zrelaksuje i pomoże przy bezsenności. W okresie zmęczenia, ciągłego stresu oraz problemów ze snem stosuj 1 łyżkę 2-3 razy dziennie. Możesz stosować również doraźnie po ciężkim dniu lub w razie zjazdu energetycznego 🙂

 

ZIOŁOWY MIÓD DLA KOBIET

  • garść kwiatów lub liści jasnoty białej
  • garść kwiatów przywrotnika
  • garść kwiatów krwawnika
  • garść kwiatów lub listków bluszczyka kurdybanka
  • garść kwiatów lub liści pięciornika gęsiego

Zioła przełóż do słoika, ugnieć i zalej miodem. Zakręć słoik, owiń ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Po tym czasie miód jest już gotowy.

Działanie i dawkowanie: pomaga zwalczać objawy PMS, złagodzi skurcze podbrzusza i macicy, wzmocni kobiece narządy rodne, ukoi nerwy, zwalczy ból głowy i pomoże wyregulować cykl miesiączkowy. Jednym słowem: idealny dla pań! W okresie PMS i miesiączki brać 1 łyżkę 2-3 razy dziennie. Można zażywać doraźnie, dodając do wody lub herbaty.

Zobacz również:

Zioła dla kobiet – na piękny wygląd, zwalczenie PMS i sprostanie codziennym wyzwaniom

 

 

 

Syropy ziołowe

 

Do czego przyda Ci się syrop ziołowy?

Cukier dobrze konserwuje zioła i sprawia, że są naprawdę smaczne. Jednak cukier sam w sobie nie zbyt służy naszemu organizmowi. Mimo to, czasem warto wykorzystać go do przyrządzenia domowego syropu ziołowego, który wzmocni odporność i cały organizm – przecież nie zjadamy pół słoika, tylko bierzemy po łyżce, 2-3 razy dziennie. Taka dawka cukru nie powinna zaszkodzić (pod warunkiem, że nie jesteś diabetykiem i na co dzień nie jadasz sklepowych słodyczy i nie pijesz kolorowych napojów!).

 

Jak zrobić syrop ziołowy? Krok po kroku

Przygotowanie syropu ziołowego jest niezwykle proste:

  1. wybrane zioła wkładasz do wyparzonego i wysuszonego słoika na przemian z cukrem
  2. dokładnie ugniatasz zioła z cukrem
  3. ostatnia warstwa jest zawsze warstwą cukru
  4. zakręcasz słoik, owijasz ściereczką i zostawiasz w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na kilka dni lub tygodni (w zależności od rodzaju zioła, którego używasz)
  5. cukier powinien całkowicie się rozpuścić, tworząc gęsty syrop, który cedzisz przez gazę lub gęste sitko do czystych słoiczków. Gotowe!

 

Syropy ziołowe – kilka wskazówek

  1. Jeśli przyrządzasz syrop z owoców, wystarczy, że odstawisz je na 2-3 dni. Pamiętaj, aby dokładnie ugnieść owoce!
  2. Cukier biały możesz zastąpić brązowym, chociaż generalnie nie ma między nimi jakiejś wielkiej różnicy.
  3. Mimo, iż takie syropy są naprawdę pyszne, traktuj je jak lekarstwo, ewentualnie środek na wzmocnienie i poprawę nastroju 🙂 Duże ilość cukru w diecie szkodzą!

 

Syropy ziołowe – przepisy

 

SYROP Z PĘDÓW SOSNY NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ

O pędach sosny napisałam cały artykuł, nie będę się powtarzać. Przepis na syrop, właściwości i dawkowanie znajdziesz w poniższym artykule:

Pędy sosny – nie tylko na syrop

Możesz użyć również pędów świerka – sprawdza się równie dobrze.

pędy sosny syrop

 

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

  • 2 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
  • szklanka cukru

Kwiaty mniszka przełóż do słoika na przemian z cukrem. Pamiętaj, że wierzchnia warstwa to zawsze warstwa cukru. Zakręć dokładnie, owiń ściereczką i pozostaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź powstały syrop przez gęste sitko lub gazę do czystych słoiczków.

Działanie i dawkowanie: świetnie działa na wszelkie infekcje i kaszel. Wzmacnia organizm i zwiększa odporność. W razie infekcji stosuj 1 łyżeczkę 3-4 razy dziennie. Możesz też dodawać do herbaty lub wody, aby wzmocnić odporność.

 

OWOCOWY SYROP NA JESIENNO-ZIMOWĄ SZARUGĘ

  • szklanka malin
  • szklanka borówek
  • szklanka agrestu
  • szklanka cukru

Owoce przełóż do słoika na przemian z cukrem, każdą warstwę dobrze ugniatając. Pamiętaj, że wierzchnia warstwa to zawsze warstwa cukru. Zakręć dokładnie, owiń ściereczką i pozostaw na 4-5 dni. Po tym czasie przecedź powstały syrop przez gęste sitko lub gazę do czystych słoiczków.

Działanie i dawkowanie: ten syrop przywoła wakacyjne wspomnienia, kiedy w zimny jesienny wieczór będziesz siedzieć pod kocykiem 🙂 Jest pyszny, mocno owocowy i zdecydowanie poprawia nastrój. Sprawdzi się również przy przeziębieniu, gorączce, zmęczeniu i osłabieniu. W razie infekcji, zażywaj po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie. W celu poprawy humoru i przywołania lata możesz dodawać do herbaty lub wody. Uważaj – wyjątkowo szybko znika!

 

syropy ziołowe

 

 

Jak podoba Ci się pomysł wykorzystania ziół do przyrządzenia miodów i syropów?  Robiłeś kiedyś miód lub syrop ziołowy? Może masz jakieś przepisy, którymi chcesz się podzielić?

 

 

  • Mam wujka pszczelarza i czesto dostaje od niego rzne miody, te ziolowe dzialaja cuda <3