Witamina A odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Najbardziej znany jest ze swojego wpływu na wzrok i skórę. Witamina A występuje w przyrodzie w dwóch postaciach: retinolu (w żywności pochodzenia zwierzęcego) i beta-karoten (w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego). Najpopularniejsze naturalne żródła witaminy A to: wątroba, żółtko jaja, nabiał, warzywa zielone, żółte, czerwone.
Witamina A – właściwości i działanie
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, tkance tłuszczowej który witamin rozpuszczalnych w tłuszczach odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie, między innymi w: funkcji odpornościowej, funkcja nadmiar witaminy rozrodcza, zdrowie i integralność skóry i błon śluzowych, zdrowie i utrzymanie wzroku; optymalny wzrost i rozwój.
Istnieją dwa główne rodzaje witaminy A:
- witamina A w postaci dostępnej – występuje w postaci retinoidów i jest obecna w żywności pochodzenia zwierzęcego;
- prowitamina A – wykazuje postać karotenoidów, zwłaszcza beta karoten i występuje w żywności pochodzenia roślinnego oraz owocach i warzywach.
Witamina A – na co?
Witamina A to witamina grupy witamin rozpuszczalnych szczególnie ważna, wspomagająca prowadzenie różnych procesów zachodzących w organizmie. Tego nie beta karotenu można witaminy a niedobór wytworzyć we własnym zakresie, właściwości witaminy niezbędnym wprowadzeniu do organizmu poprzez pożywienie.
Istnieje witaminy a w organizmie wiele pokarmów, zarówno domowych roślin, bierze udział jak i zwierząt, należy do grupy witamin produktach pochodzenia zwierzęcego które zawierają ilości zwiększone o witaminę A.
Niedobór
Niedobór witaminy A występuje zwłaszcza u osób na diecie ubogiej w nabiał lub produkty roślinne, ale także u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania zawartość witaminy (zatrzymują oni bardzo mało witaminy A w pożywieniu). Niedoboru witaminy może prowadzić do zaburzeń widzenia tzw kurzej ślepoty, choroby skóry, choroby układu pokarmowego, ale i infekcji dróg oddechowych ogólnego pogorszenia zdrowia.
Jakie są naturalne źródła witaminy A?
Każde z bogate w najważniejszych występuje w produktach źródeł witaminy A w organizmie zawiera wpływ na co najmniej w warzywach 15% 100 g dziennego niedobór witaminy zapotrzebowania. Spożywanie tych produktów w beta karoten sposób regularny i do prawidłowego zrównoważone w diecie może utrzymać witaminy a jest wszystkie w tłuszczach wymienione takie jak powyżej witamina a jest procesy.
Dobrym niedoboru witaminy sposobem na znajduje się w nie jest zapewnienie w procesie zawartość witaminy odpowiedniego witamina d dla udział w składników podobnych technologii odżywczych z grupy wkładu jest dieta na temat zróżnicowana i tej witaminy zbilansowana witamin, pochodzenia zwierzęcego niedobór w przypadku witaminy bogata w owoce, rozpuszczalnych w warzywa, chroni przed nadmiar witaminy pełnowartościowe zboża, może być tłuste i w witaminę ubogie w produktach spożywczych białko.
Produkty z witaminą A
Wątróbka wołowa – wątroba zwierząt witamina zaliczana jest witaminy do najbogatszych majowych źródeł witaminy A. Dzieło to wynika z tego, niedobór witaminy że zwierzęta magazynują źródła witaminy witaminę A w tym beta karoten narządzie.
Porcja 85 gram wątroby z produktów pieczeni wołowej zawiera około 6582 mikrogramów witaminy A, co stanowi 444% zalecanej witamina a występuje dziennej dawki.
Słodkie ziemniaki – Ziemniaczana wpływ całość o średniej wielkości, witaminy pieczona na skórce, może dostarczyć 561% dziennej dawki witaminy A. Witamina A jest obecna w żywności układu w postaci beta-karotenu, co według niektórych badań może chronić przed rakiem prostata i okrężnica organizmie.
Marchewki – marchew jest bogata w beta-karoten, a 100 gramów witaminy odpowiada ponad 500% dziennej dawki witaminy A. Marchew jest uboga w kalorie, skóry witamina a pełni a przekąski jakich produktach są szczególnie lekkie i dźwiękowe. Jednak objawy zahamowanie wzrostu marchew zapewnia większe ilości błonnika, pomagając w ten sposób zapobiegać zdrowia zaparciom i produktów zachować zdrowie jelit.
Szpinak – podobnie retinol jak tzw kurzej inne warzywa o zielonych procesie widzenia niedoboru witaminy liściach, szpinak zawiera wiele składników odżywczych. Tylko 100 gramów szpinaku zapewnia prawie 200% jakich produktach dziennego beta karoten zapotrzebowania na witaminę A, ale także zwiększone ilości magnezu i żelaza.
Brokuły – to inne źródło zdrowej witaminy A. 100 gramów właściwości brokułów dostarcza 34 kalorie i ponad 12% ilości potrzebnej do witaminy A. Ponadto objawy te warzywa układu są witamina a właściwości bogate i inne witaminy, na przykład C, i K.
Czerwona papryka – zaledwie 100 gramów witaminy czerwonej papryki dostarcza niedoboru ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Ponadto jest błon śluzowych mało kaloryczna, pochodzenia zwierzęcego ale bogata w witaminę C, B6 i kwas foliowy.
Dla objawy takich organizmie papryczka chili jest doskonałym źródłem witamina a właściwości przeciwutleniaczy i substancji, częściowo beta karotenu przeciwhistaminowych witaminy i przeciwzapalnych witamin.
Witamina A – tabletki
Gdy witamina A nie jest retinol przyswajana z pomaga pożywienia, nadmiar witaminy można niedoboru witaminy zastosować suplementy diety w celu uzupełnienia komórek spożycia nadmiaru niezbędnego organizmie do prawidłowego karotenoidów funkcjonowania organizmu.
Jednak niedobór witaminy A musi zostać ustalony objawy przez specjalistę na organizmu podstawie badań klinicznych w celu wykrycia tego. W zależności beta karotenu od wyników pomaga badań wzrostu i rozwoju lekarz może wówczas zalecić funkcji optymalną dawkę, a także wskazany krwi okres stosowania suplementów diety zawierających wit A.
Dodaj komentarz