Octy ziołowe – Vademecum Zielarza VII


Czy wiesz, że ocet może być nie tylko jabłkowy, balsamiczny albo winny? Ocet można wykonać również z innych owoców, a także warzyw i ziół. Co więcej – możesz go samodzielnie przygotować w domu! Octy ziołowe są proste w wykonaniu, baaardzo zdrowe, smaczne i mogą służyć nie tylko do celów kulinarnych.

 

 

Jak powstaje ocet i dlaczego jest taki zdrowy?

Ocet powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej alkoholu. Proces ten zachodzi z dostępem tlenu, na początku, dzięki udziałowi drożdży i bakterii powstaje alkohol, który następnie zostaje przetworzony w kwas octowy.

Bakterie kwasu octowego są niezwykle pożyteczne dla naszego organizmu, ponieważ odżywiają naszą florę bakteryjną jelit, wzmacniają odporność, wspomagają trawienie. A jak już zapewne wiesz jelita to nasz drugi mózg, dlatego  utrzymanie ich w dobrej kondycji jest niezwykle ważne.

Octy zawierają również szereg witamin i minerałów, w zależności od surowca, z jakiego zostały wyprodukowane.

 

 

Do czego może Ci się przydać ocet ziołowy?

W zależności od rodzaju zioła, z którego postanowisz zrobić ocet, będzie on miał różne właściwości i przyda się do różnych celów.

Octy ziołowe to wspaniałe dodatki kulinarne: do sosów, sałatek, warzyw, zup, mięs, past kanapkowych, etc. Bardzo zdrowym nawykiem jest również picie codziennie szklanki lekko ciepłej wody z dodatkiem jednej łyżki octu ziołowego – wspomoże to nasze trawienie, wzmocni układ odpornościowy i odżywi nasze dobre bakterie.

Octy ziołowe świetnie nadają się również do zadbania o urodę – możesz rozcieńczać je z wodą i wykorzystywać jako płukanki do włosów i toniki do twarzy. Możesz również dodać odrobinę octu do domowej roboty odżywki do włosów, mydła, żelu do twarzy, czy toniku.

ziołolecznictwo

 

Z czego można przygotować ocet?

Ze wszystkiego! To znaczy z surowców roślinnych: warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Do zrobienia octu możesz wykorzystać obierki z warzyw i owoców (np. jabłek, marchewki), gniazda nasienne, pozostałości po wyciskaniu soków, a także zebrane na łące zioła i kwiaty.

 

Jak zrobić domowy ocet ziołowy?

Przygotowanie domowego octu ziołowego to naprawdę nic trudnego! Wystarczy, że będziesz miał duży szklany słój lub kilka mniejszych, surowiec roślinny, wodę i trochę cukru.

  1. Wybrane zioło lub mieszankę ziołową włóż do słoja i ugnieć, większe części roślin możesz ewentualnie drobniej posiekać.
  2. Zagotuj wodę, dodając do niej 2 łyżki cukru na każdy litr.
  3. Wodę przestudź, a gdy będzie już najwyżej lekko ciepła, zalej nią zioła w słoju.
  4. Słój przykryj czystą ściereczką bawełnianą, wzmocnij gumką i pozostaw w ciepłym miejscu.
  5. Codziennie mieszaj ocet drewnianą łyżką.
  6. Pierwszy etap fermentacji to fermentacja alkoholowa, co da nam wyczuwalny alkoholowy zapach.
  7. Następny etap to fermentacja octowa – zawartość naszego słoja będzie pachnieć już bardziej octowo, syczeć i pienić się.
  8. Po około 6 tygodniach, nasz płyn powinien już przestać syczeć, a zioła powinny opaść na dno – oznacza to, że ocet jest gotowy!
  9. Ostrożnie zlej ocet do czystych butelek lub słoików, zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

ocet ziołowy

 

 

Ocet ziołowy – kilka wskazówek

  • Gotowy ocet może jeszcze przez jakiś czas delikatnie fermentować, dlatego nie zakręcaj słoików/butelek bardzo mocno, raczej lekko tak, aby w razie potrzeby powietrze miało ujście
  • Podczas fermentacji w słoju, na powierzchni naszego jeszcze nie gotowego octu może pojawić się biały nalot – jest to kożuszek fermentacyjny. Wystarczy mieszać ocet codziennie, a jeśli to możliwe, nawet dwa razy dziennie, aby kożuszek zniknął.
  • Na już gotowym occie może utworzyć się również półprzeźroczysta błonkajest to bardzo pożądana matka octowa – nie mieszaj jej, ani nie wyrzucaj – przyda się przy kolejnych octowych rewelacjach.
  • Jeśli masz domowej roboty ocet lub matkę octową, dodaj odrobinę do octu, który nastawiasz – przyspieszy to proces fermentacji. Jeśli nie masz, nie przejmuj się, ocet się uda, tylko będzie się robił dłużej. Nie dodawaj octu sklepowego, ponieważ w procesie pasteryzacji został on pozbawiony dobrych bakterii.

 

 

Ocet ziołowy – przepisy

Klasyczny ocet jabłkowy

  • 2,5 l wody
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1,5 kg całych jabłek, skórek z jabłek, ogryzków

Postępuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną powyżej.

Działanie: taki klasyczny ocet jabłkowy ma mnóstwo zastosowań: po pierwsze, świetnie usprawnia trawienie, pomaga przy przejedzeniu czy wzdęciach. Po drugie, wzmacnia nasz układ pokarmowy i karmi dobre bakterie jelitowe. Po trzecie, sprawdza się w kuchni, jako dodatek do sosów, sałatek, zup, surówek. Po czwarte, jest świetny do pielęgnacji urody: zmieszany z wodą w ilości 1 łyżki octu na litr wody i stosowany jako płukanka do włosów, nada im połysk i miękkość. Możesz stosować również do przemywania twarzy (zamiast toniku) – oczywiście również rozcieńczony z wodą.

octy ziołowe

Ocet ze skrzypu na nadciśnienie i włosy

  • sporą wiązkę świeżego skrzypu lub dwie szklanki suszonego
  • 2 l wody
  • 4 łyżki cukru

Postępuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną powyżej.

Działanie: skrzyp wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii. Taki ocet będzie więc idealny, dla osób borykających się z nadciśnieniem, mających problemy z krążeniem, czy też przemianą materii. Świetnie nadaje się do płukania włosów (rozcieńczony z wodą) – sprawi, że będą silne, zdrowe i błyszczące.

 

Ocet z bluszczykiem kurdybankiem i chilli

  • szklanka świeżego bluszczyku kurdybanka (kwiaty i liście)
  • 2 papryczki chilli
  • 2,5 litra wody
  • 5 łyżek cukru

Postępuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną powyżej.

Działanie: genialny w kuchni! Polewaj nim sałatki, surówki, warzywa, mięsa i co tylko chcesz! Jest naprawdę smaczny a przy tym zdrowy – wspomoże trawienie, wzmocni układ pokarmowy, zadba o odporność i dobre samopoczucie.

 

Ocet na odporność

  • szklanka aronii
  • szklanka wrotyczu
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru

Postępuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną powyżej.

Działanie: świetnie sprawdza się do wzmocnienia układu odpornościowego, a także do walki z infekcjami. Wzmacnia i odżywia cały organizm, działa tonizująco. Polecam dodać łyżeczkę do szklanki wody i pić codziennie rano w okresie wzmożonego narażenia na infekcje, przeziębienia i grypę.

 

 

Jak podoba Ci się pomysł na wykorzystanie ziół do przygotowania domowego octu? Robisz swoje własne octy? Może masz jakieś sprawdzone przepisy, którymi chcesz się podzielić? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza – będzie mi bardzo miło!