Zdrowe słodycze – 5 przepisów na jesienne dni


Kto z nas nie lubi sobie zjeść czegoś słodkiego, szczególnie w długie jesienne wieczory. Chyba nie ma takiej osoby 🙂 Niestety, słodycze i gotowe ciasta, które są tak łatwo dostępne w każdym sklepie nie zawierają tak naprawdę nic wartościowego dla naszego organizmu.. Ale pamiętaj, że nie musisz rezygnować ze słodyczy – przecież możesz przygotować samodzielnie zdrowe słodycze z wartościowych składników!

 

Zdrowe słodycze

 

To nieprawda, że aby upiec pyszne i słodkie ciasto, trzeba użyć białej mąki, cukru i masła. W sieci jest teraz naprawdę multum wspaniałych przepisów na słodkie desery z użyciem wartościowych składników, takich jak kasza jaglana, pełnoziarniste mąki, owoce, orzechy, daktyle, a nawet buraki, cukinie, ciecierzyca i inne warzywa. I wiesz co jest najlepsze – że zazwyczaj ciężko rozpoznać, że ciasto ma w sobie cukinię, albo że sernik nie ma w sobie ani grama sera, tylko kaszę jaglaną.

 

 

Dlaczego powinniśmy unikać sklepowych słodyczy?

 

Odpowiedź może być bardzo prosta – po prostu przeczytaj ich skład. Jeśli tylko choć trochę zwracasz uwagę na to, co jesz, z łatwością zauważysz, jakie paskudztwa są dodawane do słodyczy, aby były jeszcze bardziej słodkie, jeszcze bardziej chrupiące, albo jeszcze bardziej puszyste.

Poczynając od podstawowego składniku wszystkich słodyczy, czyli cukru – o którym pisałam już w poniższym artykule – a także syropu glokozowo-fruktozowego, czyli wodnego roztworu cukrów prostych (glukozy i fruktozy), który zdaniem wielu badaczy jest nawet gorszy od cukru.

Dodatkowo, w słodyczach znajdziesz szkodliwe tłuszcze trans, zwykle olej palmowy, a także barwniki, białą mąkę, wzmacniacze smaku i konserwanty. Naprawdę chcesz to jeść? Czy któryś z powyższych składników jest wartościowy dla Twojego organizmu?

Rezygnacja z cukru – jak to zrobić i dlaczego warto

 

 

 

Zdrowe słodycze – zrób to sam!

 

Absolutnie nie namawiam do odmawiania sobie słodyczy przez całe życie! Ale skoro w sklepie tak ciężko dostać słodką i zarazem wartościową przekąskę (choć są takie, np. batony na bazie daktyli i orzechów), to może skusisz się i przygotujesz zdrowy deser samemu?

Poniżej kilka moich ulubionych i sprawdzonych przepisów. Będą idealne zarówno na imprezę, urodziny, święta, jak również na co dzień do południowej kawy 🙂 Jestem pewna, że jeśli tylko spróbujesz przygotować zdrowy deser i zobaczysz, jaki jest pyszny, nie będziesz więcej chciał się faszerować gotowcami ze sklepu.

Pamiętaj o bardzo praktycznej i sprawdzonej zasadzie – masz na coś ochotę? To sobie zrób, a nie kupuj! Staram się ją stosować od dłuższego czasu i gdy nachodzi mnie wielka ochota na czekoladowe słodycze, to po prostu w wolny dzień miksuję cukinię i robię brownie, a nie kupuję wielgachnej Milki, która przy okazji niemało kosztuje. Bo zastanów się: czy wydawanie pieniędzy na coś, co nam szkodzi jest mądre?

 

 

Zdrowe słodycze – przepisy

 

Mocno czekoladowe brownie z cukinii

Mój ulubieniec! Jestem fanką czekolady, a w szczególności mokrych i mocno czekoladowych ciast. I to właśnie brownie spełnia wszystkie moje wymagania, a dodatkowo jest proste i szybkie w wykonaniu. Jedyny minus jest taki, że jak tylko je upiekę to mam ochotę od razu wsunąć całą blaszkę. No ale oczywiście staram się tego nie robić 🙂

A cukinia? Zapewniam, że jej nie poczujesz. Najlepiej daj kawałek ciasta komuś na spróbowanie – ciekawa jestem, czy zgadnie co w nim siedzi.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 1 szklanka mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych w młynku
  • ½ szklanki mąki kukurydzianek lub skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego w młynku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15-20 suszonych daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady – im więcej % kakao, tym lepiej, ale minimum to 65%
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mleka roślinnego

Zagotuj odrobinę wody w czajniku, przełóż daktyle do miseczki, zalej gorącą wodą i pozostaw na minimum 30 minut. Zmielone siemię lniane wsyp do kubeczka i również zalej ciepłą wodą (niecałe pół szklanki), dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut – takie siemię świetnie zastąpi nam jajka.

Czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie przelej do dużej miski, dodaj napęczniałe siemię, daktyle i olej kokosowy – wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj obie mąki, kakao i stopniowo mleko, cały czas mieszając. Po wlaniu mleka wszystko razem zmiksuj i dodaj startą na tarce cukinię, a następnie dokładnie wymieszaj.

Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut.

 

 

Pyszna domowa szarlotka

 

zdrowe słodycze

 

Mamy idealny czas na szarlotkę – po pierwsze mnóstwo pysznych jabłek. Po drugie – aromatyczny korzenny zapach jest wprost niezastąpiony w chłodne jesienne dni. A po trzecie – szarlotka jakoś tak kojarzy się z jesienią, a jednocześnie z ciepłem i słońcem lata – przynajmniej mi. No i chyba każdy lubi szarlotkę – to takie typowo domowe ciasto 🙂

Składniki:

  • 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego w młynku
  • 2 szklanki mąki owsianek lub płatków owsianych zmielonych w młynku na mąkę
  • 1,5 kg jabłek
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 200 g suszonych daktyli
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kardamonu
  • garść rodzynek

Zagotuj odrobinę wody w czajniku, przełóż daktyle do miseczki, zalej gorącą wodą i pozostaw na minimum 30 minut. Jabłka umyj dokładnie i pokrój na kawałki – ja nie obieram, ale oczywiście możesz to zrobić. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody, dorzuć rodzynki i duś pod przykryciem na małym ogniu. Gdy będą już dosyć miękkie dodaj przyprawy i duś jeszcze przez chwilę – ja wolę, jeśli w masie jabłkowej są kawałki jabłek, ale jeśli wolisz bardziej mus, gotuj odrobinę dłużej.

W czasie, kiedy jabłka się duszą możesz odsączyć daktyle, przełożyć je do miski, dodać olej kokosowy, siemię lniane i zblendować na gładko. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie zagniatając ciasto. ¼ ciasta owiń w folię i włóż do zamrażalnika, a pozostałą częścią wylep dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto „podziurkuj” widelcem i wstaw do 180 stopni na 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka. Piecz jeszcze 20-25 minut.

 

Babeczki ekspresowe

zdrowe desery

 

Ponieważ jestem dość leniwa (to znaczy ekonomicznie dysponuję zasobami energii :)), nie przepadam za robieniem babeczek i ciastek, bo sporo z tym zachodu. Ale te muffinki są naprawdę ekspresowe i dlatego tak je lubię i robię dość często. Są idealne na wycieczkę albo do pracy – pożywne, zdrowe i pyszne!

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 2 banany
  • ½  szklanki rodzynek
  • ½  szklanki dowolnych orzechów
  • ½  szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 jajka

Banany zblenduj, dodać jajka, mleko i olej kokosowy, ponownie zblenduj na gładką masę. Susze składniki wymieszaj w osobnej misce, dodaj starte jabłko i marchewkę, a następnie masę z bananami. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek na muffinki. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.

 

 

Super odżywcze kulki mocy

Kulki mocy są świetną przekąską przed treningiem, jak również wtedy, gdy dużo pracujesz, musisz dać z siebie wszystko, skoncentrować się. Bowiem nie tylko dodają energii, ale również odżywiają i wspomagają mózg. A ich przygotowanie jest szybkie i proste!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki dowolnych orzechów i nasion: mogą być pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, itd.
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • łyżka kakao lub karobu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na minimum 30 minut. W międzyczasie zmiel orzechy i pestki w młynku lub malakserze. Dodaj do nich sól, nasiona chia i kakao. Zmiel również płatki owsiane i wsyp do reszty składników, wymieszaj.

Z daktyli odlej wodę (ale jej nie wylewaj!) i zmiksuj dokładnie z olejem kokosowym. Masę daktylową dodaj do miski z suchymi składnikami i zagnieć (najlepiej dłońmi, nie łyżką) masę – jeśli będzie zbyt susza dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Z masy formuj kulki i gotowe włóż na kilkanaście minut do lodówki. Potem możesz zajadać 🙂

 

 

Kawowy krem z kaszy jaglanej

 

budyń jaglany

 

Jeśli nie lubisz smaku kawy, możesz ją zastąpić kakao lub karobem. Najfajniejsze jest to, że ten deser jest mega szybki w wykonaniu i idealnie sprawdza się, jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanek
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 filiżanka espresso lub mocnej kawy
  • pół szklanki suszonych daktyli

Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na 30 minut. Kaszę dokładnie wypłucz, przerzuć do garnuszka, zalej mlekiem i dodaj sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy kasza się ugotuje, dodaj do niej odsączone daktyle i olej kokosowy. Wszystko zmiksuj na gładki krem, pod koniec miksowania dodając kawę. Jeśli zamiast kawy używasz kakao, rozpuść 2 łyżki kakao w filiżance ciepłego mleka roślinnego i dodaj do kaszy pod koniec miksowania.

Deser wspaniale smakuje z pestkami granatu albo malinami. Możesz go również podać z podprażonymi na patelni orzechami i miodem – pycha!

 

 

Jagielnik z solonym karmelem daktylowym

A teraz ciasto, które jest hitem. Najlepsze jest to, że zamiast karmelu możesz dać np. dowolne owoce, albo co tam chcesz. Super przepis Olgi, więc odsyłam na jej blog:

 

Genialny jagielnik z solonym karmelem daktylowym

 

 

 

A Ty jakie masz swoje ulubione przepisy na pyszne i zdrowe słodycze? Zdradzisz jakiś ciekawy przepis? A może nigdy nie eksperymentowałeś ze zdrowymi zamiennikami słodkości? Podziel się opinią w komentarzu!

 

 

  • Cześć,
    Ciekawe przepisy. Cieszę się zwłaszcza z brownie, bo są osoby, które niewiadomo czemu wykreślają gorzką czekoladę z jadłospisu, bo niby niezdrowa. Dla mnie jest ona źródłem choćby magnezu i co najważniejsze jest pyszna 🙂 to zdecydowanie mój ulubiony słodycz 🙂
    Pozdrawiam,
    Kasia