Zielone pesto z chwastów – pyszne, wiosenne i odżywcze

Opublikowane przez Natalia Stós w dniu

Nie wiem, czy też tak macie, ale wiosną mój organizm aż prosi się o duże dawki świeżych ziół, roślin i wszelkiej zieleniny, dlatego też z niecierpliwością wyczekuję pierwszych ziół i chwastów w moim ogrodzie, abym mogła je zebrać i przygotować coś super odżywczego. Takim właśnie pomysłem na wiosenne danie jest zielone pesto z chwastów, które doda Ci energii, odżywi organizm po zimie i dostarczy mu mnóstwo składników odżywczych. A do tego smakuje wybornie!

Dlaczego warto jeść chwasty?

Tak, wiem, nagłówek brzmi dziwnie 🙂 Chwast kojarzy nam się ze szkodnikiem, czymś, co należy jak najszybciej wyplewić, bo zarasta nam grządki. Ja tam zdecydowanie wolę te chwasty zjadać, niż wyrywać i wyrzucać, a o używaniu jakichkolwiek środków chwastobójczych, to już w ogóle nie ma mowy.

Pomyśl, ile trzeba mieć w sobie siły i determinacji, aby rozrastać się jak szalone, nie zważając niekorzystne warunki, plewienie i sąsiedztwo innych roślin. Chwasty rosną szybko, wszędzie i niemal w każdych warunkach, potrzebują więc bogactwa składników odżywczych do przetrwania trudnych warunków. I teraz wyobraź sobie, że Ty te chwasty zrywasz i zjadasz, a ich siła i determinacja przechodzi na Ciebie!

To nie jest bajka, tak naprawdę się dzieje – chwasty zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, a im młodsze, tym więcej, ponieważ w okresie wzrostu roślina potrzebuje ich naprawdę dużo. I tym wszystkim może się z Tobą podzielić, wystarczy, że zamiast wyrzucać chwasty, zaczniesz je zjadać 🙂

Ponadto, takie pesto przygotowuje się bez żadnej obróbki termicznej, zachowuje więc najwięcej składników odżywczych – jest naprawdę bardzo zdrowe!

Z jakich roślin przygotować pesto?

Zielone pesto z chwastów możesz przygotować z dowolnych roślin, które rosną akurat w Twojej okolicy lub ogrodzie. Zachęcam Cię do wyjścia na spacer w poszukiwaniu skarbów wiosny i sprawdzenia, jakie ciekawe rośliny rosną w pobliżu.

Najczęściej spotykane i najbardziej wartościowe chwasty to:

Pokrzywa

pokrzywa przepisy

Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną. Ma korzystny wpływ na trzustkę, obniża poziom cukru we krwi, oczyszcza wątrobę i cały organizm, dodaje energii, pomaga przy anemii.

Zawiera kwas foliowy, wapń, żelazo, krzem, witaminę C, potas, witaminę A oraz K. Dzięki temu bogactwu wzmacnia również odporność, leczy stany zapalne i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jeszcze do niedawna bardzo niedoceniania, obecnie pokrzywa to zdecydowane polskie superfood, po które powinien sięgać każdy, nawet jeśli cieszy się idealnym zdrowiem.

Podagrycznik

podagrycznik właściwości

Przyznam szczerze, że ten chwast odkryłam dopiero w zeszłym roku i żałuję, że tak późno 🙂 Rośnie niemal wszędzie – podobnie jak pokrzywa – jest jednak zdecydowanie mniej popularny i nadal zbyt mało osób wie, że można go jeść.

Podagrycznik działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wzmacnia cały organizm, a także może działać przeciwnowotworowo, dzięki obecności związku chemicznego falkarinolu. Podagrycznik zawiera również sporo witaminy C, żelazo, mangan, wapń, potas i związku kumarynowe.

Bluszczyk kurdybanek

bluszczyk kurdybanek właściwości

Bluszczyk kurdybanek stosuje się często przy oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji, a także profilaktycznie, aby zapobiec ich przedostawaniu się do organizmu. Posiada właściwości wiążące ołów i eliminuje go z układu pokarmowego, zanim ten szkodliwy metal ciężki przedostanie się do układu krwionośnego i wątroby.

Już w średniowieczu wychwalano jego moc, a lista chorób przeciw którym stosowano bluszczyk jest długa: od dolegliwości nerek, wątroby, śledziony, płuc, przez bóle głowy i pleśniawki, aż do szumów w uszach i zaparć.

Jasnota biała

Zawiera sporo garbników, saponiny, flawonoidy, witaminę C i A. Świetnie sprawdza się przy problemach kobiecych, reguluje przemianę materii, oczyszcza krew, pomaga w zaburzeniach hormonalnych, nieżytach górnych dróg oddechowych. Poprawia jakość krwi, przeciwdziała niedokrwistości, a przez to dodaje energii i wzmacnia organizm, działa przeciwzapalnie i ochronnie na wątrobę.

Mniszek lekarski

Działa moczopędnie, oczyszcza organizm, usuwa obrzęki i nadmiar wody. Zawiera inulinę, która wspomaga regulację gospodarki węglowodanowej i spowalnia wchłanianie cukru, jest więc wskazany przy cukrzycy. Wspomaga odporność i trawienie, polecany przy chorobach wątroby. Ma działanie przeciwnowotworowe i odtruwające organizm, dzięki zdolności do wiązania szkodliwych produktów przemiany materii.

Przywrotnik

zioła przepisy

W tradycji ludowej przywrotnik uważany jest za najlepszego przyjaciela kobiet, ponieważ jest niezastąpionym remedium na problemy kobiece: pomaga na zbyt obfite miesiączki lub ich brak, ułatwia zajście w ciążę i wzmacnia podczas ciąży, wspomaga laktację, a w okresie menopauzy reguluje gospodarkę hormonalną i łagodzi dolegliwości.

Oprócz tego przywrotnik wzmacnia przewód pokarmowy, łagodzi zapalenia gardła, pomaga w dolegliwościach pokarmowych. Roślina ta „przywraca” młodość, ponieważ ujędrnia i oczyszcza skórę, wzmacnia ją i uelastycznia.

Czosnek niedźwiedzi

czosnek niedźwiedzi właściwości

Co prawda tej rośliny nikt nie traktuje jak chwast (choć potrafi się ładnie rozrosnąć) i jego obecność jest raczej pożądana, nie oznacza to, że powinniśmy go pominąć w naszym pesto.

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości odkażające, przeciwzapalne, moczopędne i antybakteryjne. Pobudza trawienie, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i odkaża przewód pokarmowy. A do tego jest pyszny i nadaje potraw unikalnego smaku i aromatu – obowiązkowy składnik wiosennego zielonego pesto!

Wiosenne pesto z chwastów – przepis

Ja użyłam poniższych roślin, jednak możesz zamieniać składniki i dostosowywać je do tego, co akurat rośnie w Twojej okolicy. Pamiętaj tylko o kilku zasadach:

  • zbieraj jak najmłodsze liście – mają więcej wartości odżywczych i są lepsze w smaku
  • podagrycznik dodany w zbyt dużej ilości może nadawać gorzki smak
  • mniszka lekarskiego również dajemy niewiele, jest nieco gorzki, zbyt duża ilość zepsuje smak pesto
  • do pesto możesz dodać również wszelkiego rodzaju sałaty, rukolę, szpinak czy jarmuż

SKŁADNIKI:

  • dwie spore garści liści młodej pokrzywy
  • dwie garści podagrycznika
  • garść bluszczyku kurdybanka (kwiaty i liście)
  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • spora garść liści czosnku niedźwiedziego (można więcej)
  • garść szpinaku
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki dowolnych orzechów
  • dobrej jakości olej tłoczony na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • woda
  • odrobina dobrej jakości twardego sera (np. grana padano) lub płatki drożdżowe
  • opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów
zielone pesto

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Orzechy i pestki słonecznika zalej gorącą wodą i pozostaw na minimum 30 minut, aby zmiękły. Wszystkie liście dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do dużej miski, dodaj odrobinę oliwy i trochę wody i zacznij miksować ręcznym blenderem. Gdy liście będą już mocno rozdrobnione dodaj czosnek, sól, pieprz i namoczone ziarna i orzechy, jeszcze trochę oleju i zblenduj wszystko razem na gładkie pesto. Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory (opcjonalnie), ser lub płatki drożdżowe i jeszcze raz wszystko zblenduj, dodając w razie potrzeby wodę.

PORADY:

  • Pesto powinno mieć gładką i niezbyt zbitą konsystencję. Jeśli dobrze namoczysz ziarna i orzechy, nadadzą one potrawie aksamitnej konsystencji, ważne jest również dokładne zblendowanie składników
  • Po dodaniu wszystkich składników i zblendowaniu ich, próbuj, czy pesto ma odpowiedni smak. Powinno być wyraziste, jeśli więc masz jakieś ulubione przypray, które je podkręcą, śmiało możesz je dodać.

Do czego używać pesto?

Gotowe pesto możesz przełożyć do szklanych słoiczków i przechowywać w lodówce do kilku dni, jednak im szybciej zjesz, tym lepiej.

Świetnie nadaje się do makaronów, kanapek, kaszy, jako dodatek do pieczonych lub gotowanych warzyw. Idealny dla amatorów grillowania, podkręci smak wegetariańskich szaszłyków, sprawdzi się też jako dodatek do mięsa.

Jak podoba Ci się pomysł zaproszenia chwastów do swojej kuchni? Chcesz więcej przepisów na dania z wykorzystaniem dzikich roślin? Koniecznie daj znać!

5 (100%) 2 votes