Zimowa dieta – idealna dla Ciebie!

Opublikowane przez Natalia Stós w dniu

Zimowa aura rozeszła się na dobre – pierwsze silne mrozy za nami, mamy już też trochę śniegu (ewentualnie śniegowej ciapy), no i jest grudzień – najwyższy więc czas zastanowić się, czy nasza dieta i sposób odżywiania są odpowiednie do obecnej pory roku. Zobacz, co powinna zawierać zimowa dieta i na co zwracać uwagę, aby cieszyć się zdrowiem i energią i nie odczuwać negatywnych skutków zimowej aury!

 

ZIMOWA DIETA

 

Często w zimie zwracamy mniejszą uwagę na to, co jemy – o ile latem mamy łatwy dostęp do szerokiej gamy świeżych warzyw i owoców, o tyle zimą chętniej sięgamy po ciężkie i smażone potrawy, z duszą ilością tłuszczu, słodycze i produkty przetworzone. A odpowiednio zbilansowana zimowa dieta jest kluczowa, jeśli chcesz cieszyć się energią i dobrym zdrowiem w okresie zimy.

 

 

Jeszcze więcej warzyw

Pamiętaj, że warzyw nigdy za dużo – oczywiście różnorodnych i jak najbardziej kolorowych. Zimą zwracaj na ich spożycie szczególną uwagę, ponieważ w tym okresie Twój organizm jest bardziej narażony na infekcje i stany zapalne, musisz więc szczególnie zadbać o odporność.

Spożywaj warzywa do każdego posiłku, czy to w formie gotowanej, pieczonej, duszonej, czy surowej. Niech stanowią one podstawę Twojej diety. Zimą powinieneś sięgać po sycące, bogate w białko, węglowodany i minerały warzywa strączkowe, ale również nasze polskie warzywa korzeniowe (buraki, marchew, seler, rzepa, pietruszka). Jedz również dużo warzyw krzyżowych, tj. kapusta, brokuły, jarmuż, ponieważ świetnie wzmacniają układ odpornościowy oraz bataty (mega zdrowe i jakie pyszne!), dynię, paprykę oraz warzywa cebulowe.

 

 

Pamiętaj o zieleninie

Zielone warzywa są skarbnicą witamin i minerałów, a dzięki obecności chlorofilu pomagają oczyszczać organizm z toksyn, szczególnie metali ciężkich. Dlaczego jest to tak ważne? Niestety, często zima=smog i zanieczyszczone powietrze, które działa bardzo niekorzystnie na nasz organizm, m.in. obniżając odporność i wywołując wiele dolegliwości, takich jak alergie, choroby układu oddechowego oraz układu krążenia, a także nowotwory.

 

zimowe przepisy

 

Zielone warzywa to także więcej energii i lepsze samopoczucie, nie warto więc ich sobie żałować. Jak zwiększyć spożycie zielonych warzyw? Przede wszystkim, pijąc zielone koktajle i smoothies z dodatkiem owoców, które nie tylko świetnie smakują, ale również odżywiają organizm i są prawdziwą bombą witamin. Warto również przygotowywać sobie surówki i sałatki z zielonych liści, dodawać natkę pietruszki, gdzie tylko się da (wspaniale podkreśla smak potraw!) oraz często sięgać po brokuły.

dieta zimą

 

 

Owoce i jeszcze raz owoce

Są osoby, które ograniczają spożywanie owoców, bo zawierają węglowodany proste. Jednocześnie te same osoby spożywają słodycze i białe pieczywo – jak tu logika? Owoce są źródłem wielu witamin i błonnika, a przy tym są słodkie i pyszne i świetnie zastępują cukier w diecie.

Jeśli wiec nie cierpisz na cukrzycę, możesz spokojnie spożywać owoce, nie pilnując specjalnie ich ilości. Śmiało sięgaj po jabłka, gruszki, cytrusy i banany. Warto również od czasu do czasu kupić mrożone lub rozmrozić własne zapasy malin, truskawek i borówek, owoce jagodowe są bowiem jednymi z najbardziej wartościowych owoców, zawierających mnóstwo antyoksydantów i polifenoli.

 

Kiszonki górą

Sięgaj po naturalnie fermentowane warzywa lub owoce co najmniej raz dziennie. Są one niezbędne dla utrzymania dobrego stanu flory jelitowej, która z kolei wpływa na naszą odporność. Zimą szczególnie więc sięgaj po kiszone ogórki, kapustę, buraki, paprykę i inne warzywa. Jeśli nie przygotowałeś samodzielnych zapasów kiszonek, kupisz je bez problemu na targach i w warzywniakach – najlepiej jeśli będziesz wybierał kiszone warzywa z beczki – są zazwyczaj przyrządzane przez właściciela, a więc jak domowe. W ostateczności możesz sięgnąć po kapustę, czy ogórki sklepowe (np. ze słoika), zwracaj jednak uwagę na etykiety – ogórki lub kapusta kwaszona to nie kiszonki! Jeśli warzywa są kwaszone, nie podlegają naturalnemu procesowi fermentacji, podczas którego powstają dobroczynne bakterie, tylko są sztucznie zakwaszane, np. octem spirytusowym.

Jeśli nie lubisz kiszonek, zastąp je domowej roboty octem lub zakwasem buraczanym. Wystarczy, że łyżkę octu dodasz do szklanki letniej wody i wypijesz – najlepiej zaraz po przebudzeniu. Zakwas buraczany możesz popijać między posiłkami, jest pyszny i bardzo wartościowy.

 

 

NNKT, czyli zdrowe tłuszcze

Tłuszcz wcale nie jest zły – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym pracy mózgu i utrzymania energii. Oczywiście pod warunkiem, że sięgasz po te tzw. dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a nie tłuszcze zwierzęce i rafinowane oleje. Najlepszym źródłem NNKT są nasiona, pestki i orzechy (dyna, słonecznik, sezam, orzechy włoskie, migdały), siemię lniane i nasiona chia, awokado, a dopiero później nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno – szczególnie polecam olej lniany i dobrej jakości oliwę z oliwek.

 

Unikaj cukru

Zimą mamy większą ochotę na słodycze, częściej też podjadamy i ogólnie spożywamy więcej kalorii. O ile dawniej zwiększona ilość kalorii zimą była uzasadniona, o tyle w obecnych czasach już niekoniecznie: pracujemy w ogrzewanych pomieszczeniach, jeździmy samochodem albo autobusem, w domu mamy ciepło… nie ma potrzeby więc przyjmować więcej kalorii. Dodatkowo, zimą zwykle jesteśmy mniej aktywni fizycznie, dlatego lepiej unikać słodyczy i podjadania, bo wiosną może być nam trudno zrzucić zbędne kilogramy.

Sklepowe słodycze oraz tradycyjne ciasta z białej mąki, cukru i margaryny możemy zastąpić koktajlami owocowymi (szczególnie słodkie są te z bananami lub mango), domowymi wypiekami na bazie mąki pełnoziarnistej, miodu i orzechów lub rozgrzewającymi napojami z przyprawami korzennymi, miodem i sokiem z pomarańczy.

Kilka propozycji na zdrowe słodycze bez cukru znajdziesz poniżej:

Zdrowe słodycze – 5 przepisów na jesienne dni

 

DIETA ZIMĄ

 

Spożywaj ciepłe śniadania

Ciepłe śniadanie wspaniale rozgrzeje Twój układ trawienny o poranku – spożywanie ciepłych posiłków powoduje, że organizm musi zużyć na ich trawienie mniej energii, więc zostaje jej więcej dla Ciebie 🙂 Świetnym pomysłem będzie gotowana kasza jaglana z owocami, cynamonem i pestkami lub orzechami, rozgrzewająca owsianka na mleku roślinnym z owocami, pełnoziarniste tosty z pastą warzywną i świeżymi warzywami albo omlet z cebulą, papryką, szpinakiem i kawałkami brokułu, posypany świeżymi kiełkami.

 

Wspomagaj się przyprawami

Aby jeszcze bardziej wzmocnić organizm i dostarczyć mu większej ilości składników odżywczych, sięgaj po przyprawy, działające przeciwzapalnie, wzmacniających odporność, ułatwiających trawienie i przede wszystkim, wzbogacających smak zimowych potraw. Zadbaj o to, aby w Twojej kuchni nie zabrakło kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków, curry, chilli, słodkie papryki i czosnku.

Polecam również dodawać niektóre przyprawy do napojów, aby jeszcze lepiej rozgrzać się w te zimowe dni!

Zobacz:

6 rozgrzewających zimowych napojów na trzaskające mrozy – zdrowe i pyszne!

 

 

Oraz ziołami

Mam nadzieję, że z pomocą Vademecum Zielarza, zrobiłeś sobie zapasy ziół na zimę i wiosnę i teraz masz z czego czerpać 🙂

Pij ziołowe herbatki na lepszego zdrowia, dostarczenia sobie składników mineralnych i smaku. Sięgaj po pokrzywę (dużo żelaza!), skrzyp (krzem, świetnie działający na włosy), podnoszący odporność i oczyszczający organizm czystek, odmładzającą zieloną herbatrę, pyszną lipę na walkę z infekcjami, a także rumianek i dziurawiec na poprawę nastroju.

Ja zimą uwielbiam również pić herbatki owocowe z dodatkiem wanilii, pomarańczy lub innych owoców, miodu, domowego soku i korzennych przypraw. Najlepiej poeksperymentuj trochę i stwórz sobie swoją ulubioną herbacianą kompozycję.

 

I superfoods

Zachęcam do sięgania po polskie superfoods, ale warto spożywać również te nieco bardziej egzotyczne, jak nasiona chia, algi, czy awokado. Do sałatek, koktajli, zup, czy sosów dodawaj ostropest plamisty, siemię lniane i młody jęczmień, które znacznie podniosą wartość odżywczą Twoich posiłków.


 

Pamiętaj o nawodnieniu!

Skoro już o napojach mowa, nie zapominaj o zwykłej, czystej wodzie. Wbrew pozorom zimą znacznie łatwiej się odwodnić niż latem. Jest to spowodowane tym, że w ciepłe i upalne dni często odczuwamy pragnienie, natomiast gdy robi się chłodniej rzadziej sięgamy po wodę, bo możemy nie czuć takiej potrzeby, a jeśli już to pewnie chętniej pijemy herbatę, czy kawę. Tymczasem picie wody zimą jest równie ważne jak latem i lepiej pić wodę o temperaturze pokojowej, nie zimną.

 

Wprowadzenie powyższych zasad i codzienne dbanie o zbilansowaną i różnorodną dietę spowoduje, że będziesz cieszyć się zimą, a nie przeleżysz większość zimowych miesięcy w łóżku na L4.

A co Twoim zdaniem powinna zawierać zimowa dieta? W jakie produkty obfitować? Może podzielisz się jakimś ciekawym zimowym przepisem? Koniecznie daj znać w komentarzu!

 

 

 

Rate this post